Reizen met de camper

Dinsdag/donderdag 1/3 sept: Delfzijl.

We vinden de Duitse sfeer met mondkapjes toch wat koel en overal te druk, we tuffen vandaag weer naar de Nederlandse kant met als eerste doel Delfzijl, aan de Nederlandse Eems-Dollard.

Delfzijl heeft een mooie, met de dijkverhogingen nieuw aangelegde CP met 20 plaatsen, verhard met een verhard terras en grasstroken.
We maken een wandeling door het stadje, niet bijzonder. We komen in het aangrenzende gehucht Farssum uit met wel een bijzonder kerkje. Er staat direct een sympathieke man klaar die voor ons de (protestantse) kerk opent en de geschiedenis met huidige financiële perikelen vertelt. Van de 10 kerken in de omgeving is er nog één in gebruik.

‘s Avonds nog een mooie wandeling over de dijk. Een man die met de fiets omlaag is gevallen zit (met na later blijkt een dubbele heupbreuk) op het fietspad, de ziekenwagen kan helaas de poort daarnaar toe niet open krijgen… na een uur lukt het via een speciale manoeuvre over een andere dijkroute bij de man te komen. Na de dijkwerkzaamheden zijn van alle nieuwe toegangspoorten de sleutels nog niet aan politie, brandweer en ziekenwagen verstrekt…

Woensdag schijnt de zon volop, de fietsen omlaag en naar de ‘Punt van Reide’, de kraamkamer van zeehonden en een bekend vogelgebied.
Helaas gaan de eerste 10 kilometer over het chemische Industriegebied van Delfzijl voordat we over de dijk door de mooie natuur kunnen fietsen. Na koffie op een prachtig tuinterras aan het water in Termunterzeil verder naar de ‘punt van Reide’. We passeren een gedenkteken met tegen de dijk geplaatste oude graven van twee, door de dijkwerkzaamheden, verdwenen dorpjes.
Op de ‘Punt van Reide’ is het info-centrum door de week helaas gesloten. Het is een mooi natuurgebied vol met grote zwermen vogels maar geen zeehond te zien.

Donderdag is het de hele dag hondenweer, stromende regen met harde wind bij 15 graden. We blijven maar staan op de harde ondergrond en stoken de kachel aan. We brengen de dag door met lezen, puzzelen en wat films monteren van ons feest. Ook de schotel met de zender BVN hebben we s’avonds voor het nieuws en de tour in gebruik genomen.