Reizen met de camper

zondag 27 april 2014 Jena — Zeiss stad

Het is warm en zonnig vanmorgen. Op ons gemak rijden we, door het mooie landschap, naar Jena. We gaan op de stadscamping(acsi) staan. Het is een kleine knusse camping, een oude tram is de receptie, douches en toiletten schoon, de ontvangst vriendelijk.
Eerst zitten we een uurtje buiten in de zon zodat we na de boterham naar de stad wandelen.
Maar het loopt iets anders, er vormen zich grote grijze wolken, hieruit ontstaat regen en onweer.
Met de regenjas aan en paraplu op gaan we naar de stad. Mart wil graag het Zeiss optisch museum – waar ze van oudsher de beste Zeiss/Leica cameralenzen maken – bekijken, maar het is gesloten. Dan naar het Zeiss planetarium, het oudste van de wereld. Hier kunnen we om half 5 terecht voor de een uur durende “film” Kosmische Dimensionen. Tot die tijd internetten we bij Mac D.

De film wordt geprojecteerd op een enorm grote witte koepel met specifiek gebouwde Zeiss projectoren, de stoel staat wat achterover zodat je ontspannen naar boven en rondom in de koepel kunt kijken. De projectoren zijn vanaf 1910 ontwikkeld en in 1921 voor het eerst gebruikt. Het zijn hele machines die twee keer 360 graden kunnen draaien met daarbinnen een veelvoud van projectielenzen met een geweldig hoge resolutie. De film doet een poging aan ons uit te leggen hoe groot het heelal is en laat zien waar de sterrenbeelden staan. Het is indrukwekkend hoe ze dat technisch drie-dimensionaal voor elkaar krijgen. Soms heb je het gevoel dat je zelf door de ruimte reist.
Als we buiten komen regent het nog. We eten bij Mac D., lopen een eindje, schuilen een poosje, komen uiteindelijk toch klets nat op de camping aan waar alles gewoon droog is gebleven.