Reizen met de camper

Donderdag – vrijdag, 18 / 19 oktober 2018, Klüsserath.

We trekken nog een stukje zuidelijker naar Piesport maar komen door wegwerkzaamheden met een grote omleiding uit op de grote CP in Klüsserath. Een ruim opgezette CP waar we kiezen voor een harde plaats voor de camper met aansluitend ‘zit-gras’. Over het grote terrein staat links en rechts een camper, het is hier rustig.
Ik maak een praatje met een ‘zelfbouwer’, een truck met daarachter een zelfgebouwde aanhanger van 12 meter met achterin plek voor de bijbehorende Smart. Het ding heeft twee watertanks van 2200 liter, weegt 27 ton en loopt 1 op 3.
Het is vandaag voor de eerste keer fris en bewolkt maar rond drie uur breekt de zon weer door.
De wandelschoenen aan en tussen de druivenranken naar boven waar het ‘weerstation’ ligt en je een mooi uitzicht over de hellingen en Moezel hebt. Na de steile beklimming rustig over de slingerende wegen weer naar beneden. We spreken een ‘wijnboer’ die op de tractor zit om de manden van de plukkers steeds een stukje naar boven te takelen. Hij is 78 jaar, heeft vanaf zijn achtste tussen de druivenranken gestaan en gewerkt. Nu gaat het niet meer, zegt hij, maar zo kan ik toch nog helpen. Een hele dag zitten, je vervelen, koud….

Na een koude nacht waarbij de kachel snort rond twaalven als de zon weer schijnt de fietsen uit de garage en via Trittenheim naar Piesport en terug, een mooie rit van 45 km door de druiven langs de Moezel.