Reizen met de camper

Donderdag 7 juni 2018: Bolsward, fontein ‘Woeste Leeuwen’ en ‘de Vleermuis’.

We rijden 25km verder naar de volgende Elfstedenstad Bolsward en gaan op de CP achter het zwembad – vroeger de buitenbaden met ligweide – staan, een mooie rustige plek op 5 minuten lopen van het centrum. De zon schijnt fel en het is warm, we besluiten eerst een ronde te gaan fietsen. Op naar de vierde stad en fontein die staat in het stadje Workum waar we via mooie fietsroutes naar toe peddelen.
Ook Workum is een mooie oude haven-, handels- en ambachtsstad en kreeg stadsrechten in 1400. De tientallen historische gebouwen zijn een overblijfsel uit deze rijke tijd. De postbode wijst ons de weg naar de nieuwe ‘leeuwenfontein’ die staat in het oude haventje achter de prachtige kerk.


Van hieruit fietsen we langs het IJsselmeer via Gaast naar het plaatsje Makkum, bekend van aardewerk van Tichelaar en de scheepsbouwer de Vries van de meest luxueuze grote jachten van tientallen miljoenen. We eten een kibbeling aan het haventje en kijken uit op de enorme loods van de scheepsbouwer waar zo’n ongelooflijk groot jacht ligt aangemeerd. We doorkruisen de leuke straatjes in Makkum en dan terug naar de CP in Bolsward, de teller geeft 40km aan.
Bij de naastgelegen Jumbo vullen we onze voedselvoorraden aan, eten een hap en in de heerlijk zachte avond wandelen we rond acht uur door onze slaapplaats Bolsward. Hier is de nieuwe fontein de ‘Vleermuis’ snel gevonden bij het monument van de afgebrande kerk. Dan naar het prachtige stadhuis en waag uit 1600, met beelden met gouden voorwerpen, schitterend. We doorkruisen het stadje vol met oude gebouwen met geschiedenis en overal kanalen en sloten met bootjes en bruggetjes. De winkels zijn dicht dus het is heerlijk rustig in de stad. Rond tienen zijn we terug op de CP en zitten tot elven buiten.
Via het nieuws lezen we dat het vanmiddag in Deurne weer noodweer is geweest met forse plensbuien.