Reizen met de camper

Zaterdag 28 mei 2016, Péronne.

We willen de laatste 600km naar huis dit weekend rijden, vandaag 300km en morgen nog eens een 300km.

Er heersen brandstof-stakingen in geheel Frankrijk; omdat de pompen niet meer worden bevoorraad neemt het aantal uitverkochte pompen snel toe. Parijs was het hoogtepunt van de brandstof-stakingen, dus we gooien uit voorzorg bij een halfvolle tank toch eerst maar weer in een klein plaatsje bij de Inter-Marché onze tank vol diesel. Het is ondanks het weekend – of juist daardoor – toch ontzettend druk op de wegen rond Parijs. We omranden de drukke stad via de Francilienne, een bar slechte weg vol met gevaarlijk diepe kuilen of flinke bulten, balen. Vooral  rond Parijs passeren we veel benzinepompen die of helemaal niks meer hebben of alleen gewone benzine, goed dat we tot België uit de voeten kunnen.

Rond drie uur komen we aan in het oude stadje Péronne. De eigenlijke CP is niet veel soeps en dicht geparkeerd door auto’s. Gelukkig weten we uit de gidsen dat 100 meter terug een goede parkeerplaats is met twee grote plaatsen. Hier rijden we naar toe en staan daar mooi aan de rand tegen een park met vijver aan, mooi. Een Engels busje blijft hier ook logeren.

We staan vlak bij het Museum van de Grote Oorlog (1914-1918). In onze omgeving zijn nog veel restanten van oude vestigingsmuren te zien, al daterend vanaf 1600 en in de daaropvolgende eeuwen vernieuwd, versterkt en uitgebreid. Péronne is tijdens WOII grotendeels vernietigd, alle oude gebouwen zijn gerestaureerd, waardoor het stadje weer een klein leuk oud centrum heeft.

We wandelen in het park en kijken rond bij het kasteel en de vestigingswerken. Verder lekker in de zon en nog wat lezen.