Reizen met de camper

donderdag 29 mei 2014 Antwerpen

Hemelvaartsdag, ook in België zijn de winkels gesloten.Het weer is vandaag gelukkig weer flink opgeklaard en een stuk aangenamer.
We starten vandaag met een bezoek aan het FOMU, Fotomuseum van de Provincie Antwerpen. We dwalen eerst door de “Musea-buurt” voor we het gevonden hebben.

Maar het blijkt zeer de moeite waard: er hangen een 5-tal totaal verschillende exposities.

We beginnen met Ed van der Elsken, zijn bekende boek „ Een liefdesgeschiedenis in Saint Germain des Prés” over Parijs rond 1950. De zwart-wit broomdrukken zijn schitterend en vertellen een tijdsverhaal.
Daarna een dubbel expo van 2 al lange tijd samenwerkende fotografen Adam Broomberg en Oliver Chanarin die met hun werk vaak kritische kanttekeningen plaatsen rond de thema’s oorlog en geweld en rassengeschillen. De thema’s worden via een kunstzinnige eigen beeldtaal zichtbaar gemaakt op bijzondere wijze: foto’s in postzegelformaat, bestaande foto’s ingevuld met nieuwe onderdelen, fotowerk ingeplakt in een psalmenboek, foto’s rond de vrijheidsbeperking door 3-dimensionale “veiligheids”-scans in Rusland etc. De bijliggende boekjes zijn nodig om de verbeeldingen te snappen. Naast een expo uit het eigen FOMU archief van een reportage fotograaf (persagentschap Le Lynx) uit 1940/1960 nog zeer bijzonder foto- en videowerk van de Japanse fotografe Rinko Kawauchi.
Het is uren genieten.

In de zon slenteren we terug naar de Grote Markt en eten onderweg in een leuk biologisch winkeltje met klein restaurantje, bijzonder en lekker.
In de stad is het een gezellige sfeervolle drukte met antiekmarkten, straatmuzikanten- en kunstenaars en een bijzondere orgeldraaier. Niks zo leuk als in de zon mensen kijken.
Antwerpen, een stad waar de tijd vliegt.